Persbericht

De Jonge Democraten hebben vandaag een hommage gebracht aan het 16e eeuwse eenheidsdenken. De Jongerenorganisatie heeft een website gelanceerd om de vereniging van de gewesten in de lage landen onder de aandacht te brengen. In 1579 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgericht, omdat de provinciën gezamelijk beter in staat waren de uitdagingen van de nieuwe tijd aan te kunnen. Uiteindelijk zijn het onze wapperende driekleur, het binnenhof en ons Koningshuis die onze identiteit vormen. Het is niet voor niets dat nationale thema’s de lokale en Europese verkiezingen achter iedere hoek opwachten. De Jonge Democraten, zijn vandaag dan ook ferm vóór een sterk en verenigd Nederland.

Stefan de Koning, voorzitter van de Jonge Democraten: “De parallellen tussen de stichting van Nederland en huidige discussies over de Europese Unie zijn groot”. De Koning benadrukt dat juist op 1 april aandacht aan deze gebeurtenis dient te worden geschonken: “Op 1 april verloor Alva den Briel. Daarom, op deze historische dag, herdenken de Jonge Democraten de stichting van de Nederlanden met een hommage aan het 16e eeuwse eenheidsdenken.”

In dit bijzondere verkiezingsjaar staan kort na de gemeenteraadsverkiezingen al de Europese verkiezingen voor de deur. Op sociale media verandert de hashtag #GR2014 moeiteloos in #EP2014. Daar voegen de Jonge Democraten nu ook #NL1579 aan toe. Van fietspaden en wijkverpleegkundigen, naar eurocrisis en landbouwsubsidies met oog voor onze eigen federale onstaansgeschiedenis. We willen in de verkiezingskoorts weleens vergeten dat wij Nederlanders hard gewerkt hebben om verenigd de problemen van deze wereld aan te kunnen. We vergeten kortom ons verenigde Nederland. De Jonge Democraten willen op www.verenigdenederlanden.nl een lans breken voor dit vergeten domein. Want ook Nederlander zijn we niet altijd geweest.

—————————————

Neem voor vragen contact op met Dirkjan Tijs, campagneleider van de Jonge Democraten voor de Europese Verkiezingen: dirkjan.tijs@jd.nl / 0644226072.